Aangereden door auto op fiets

Daan Andries 24-12-2021

Aangereden door auto op fiets

Bent u op de fiets aangereden door een auto? Dit kan grote gevolgen hebben, zowel fysiek als financieel. Wie is aansprakelijk? Hoe claimt u een schadevergoeding?

Fietsers worden extra beschermd door de wet, maar verzekeraars proberen schadevergoedingen vaak te beperken. Op deze pagina leest u wat u direct moet doen, hoe u uw schade claimt en hoe u de maximale schadevergoeding krijgt.

Bent u als fietser aangereden door een auto en wilt u hulp? Neem contact op met Bewust letselschade advocaten voor gratis advies.

Stappenplan wat u moet doen na een aanrijding als fietser

Bent u op de fiets aangereden door een auto? Dit is een ingrijpende ervaring die niet alleen lichamelijke gevolgen kan hebben, maar ook veel vragen oproept. Wie is aansprakelijk? Hoe kunt u uw schade vergoed krijgen? En welke stappen moet u direct nemen om uw rechten te beschermen? Volg dit stappenplan om niets over het hoofd te zien:

  1. Breng uzelf in veiligheid
  2. Verzamel bewijs en gegevens
  3. Vul eenschadeformulier in en doe aangifte
  4. Laat uw medisch letsel vaststellen
  5. Schakel juridische hulp in voor uw schadeclaim
aangereden door auto op fiets

1. Breng uzelf in veiligheid

Bent u aangereden op de fiets door een auto? Probeer dan rustig naar een veilige plek te gaan, weg van het verkeer. Blijf niet op de rijbaan staan en let op naderende voertuigen, vooral in druk stadsverkeer waar automobilisten u mogelijk niet direct zien.

Heeft u ernstige verwondingen of voelt u zich duizelig na het ongeval? Blijf dan waar u bent en vraag om hulp. Omstanders kunnen de hulpdiensten inschakelen. Ook als u zich in eerste instantie goed voelt, is medische hulp belangrijk. Sommige verwondingen, zoals een hersenschudding, kneuzingen of zelfs inwendige schade, worden pas later merkbaar. Laat uw letsel altijd controleren door een arts. Dit kan later belangrijk bewijs zijn in uw letselschadezaak.

2. Verzamel bewijs en gegevens

Wanneer u veilig bent, is het tijd om belangrijke informatie te verzamelen. Dit bewijs is cruciaal bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en het claimen van schadevergoeding. Daarbij moet u als fietser de fout van de automobilist aantonen, zodat er geen discussie ontsttat over wie aansprakelijk is.

  • Noteer de gegevens van de automobilist, zoals naam, telefoonnummer, adres en verzekeringsinformatie.
  • Maak foto's van de situatie, uw (elektrische) fiets, de auto, eventuele remsporen, verkeersborden en uw verwondingen.
  • Vraag getuigen om hun contactgegevens. Onafhankelijke verklaringen kunnen helpen als de tegenpartij de schuld betwist.

Hoe meer details u heeft over het ongeval, hoe sterker uw zaak zal zijn. Dit voorkomt dat de verzekeraar van de bestuurder de aansprakelijkheid betwist.

3. Vul een schadeformulier in en doe aangifte

Wanneer een fietser of voetganger aangereden wordt is de bestuurder van de auto is verplicht om te stoppen. Vul samen een schadeformulier in, waarop u alle details van het ongeval noteert. Dit document is belangrijk voor de verzekering en eventuele juridische stappen.

Is de situatie onduidelijk of heeft de bestuurder schuld? Doe dan altijd aangifte bij de politie. Dit is extra belangrijk als:

  • De automobilist is doorgereden nadat u als fietser aangereden bent.
  • U ernstig gewond bent geraakt na het ongeval.
  • Er discussie is over de toedracht van het ongeval.

Vraag bij de politie om een proces-verbaal van de aanrijding. Dit kan later als officieel bewijs dienen bij het claimen van uw schadevergoeding.

4. Laat uw letsel medisch vaststellen

Na een fietsongeval lijkt het soms alsof u geen ernstig letsel heeft, maar veel klachten ontstaan pas later. Ga daarom altijd naar de huisarts of spoedeisende hulp.

  • Vraag om een medisch rapport. Dit is belangrijk bewijs voor uw letselschadeclaim.
  • Bewaar alle medische facturen. Kosten zoals medicijnen, fysiotherapie of ziekenhuisbezoeken kunnen worden vergoed door de tegenpartij.

Zelfs als uw verwondingen in eerste instantie meevallen, is het slim om deze stap niet over te slaan. Een goede medische documentatie voorkomt discussie met de verzekeraar en kan helpen om de maximale schadevergoeding te krijgen.

5. Schakel juridische hulp in voor uw schadeclaim

Veel slachtoffers die als fietser aangereden zijn door een auto weten niet dat ze recht hebben op een schadevergoeding. De verzekeraar van de tegenpartij zal vaak proberen zo min mogelijk te betalen. Door juridische hulp in te schakelen, zorgt u ervoor dat u krijgt waar u recht op heeft.

  • Een letselschade advocaat helpt u bij het claimen van uw schade en stelt de tegenpartij aansprakelijk.
  • De juridische kosten worden meestal vergoed door de tegenpartij, waardoor u geen financiële risico’s loopt.
  • Hoe eerder u een advocaat inschakelt, hoe sterker uw zaak staat en hoe sneller u uw schade vergoed krijgt.

Bij Bewust Letselschade Advocaten staan we voor u klaar als u op de fiets aangereden bent. Neem contact met ons op voor gratis advies en professionele hulp. Wij helpen u met het claimen van de maximale schadevergoeding, zodat u zich volledig kunt richten op uw herstel.

aangereden door auto op fiets wat nu

Aansprakelijkheid bij een aanrijding tussen een auto en een fietser

Bent u als fietser aangereden door een auto? Dan vraagt u zich waarschijnlijk af: wie is aansprakelijk? De Nederlandse wet beschermt fietsers als kwetsbare verkeersdeelnemers, maar er zijn uitzonderingen. Hieronder leest u precies hoe de aansprakelijkheid wordt bepaald, wanneer de automobilist volledig aansprakelijk is en in welke gevallen een fietser (deels) aansprakelijk kan zijn.

Artikel 185 Wegenverkeerswet voor bescherming van de fietser

Deze wet bepaalt dat een automobilist bijna altijd (gedeeltelijk) aansprakelijk is bij een aanrijding met een fietser. Dit komt door artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Deze wet biedt een zwakke verkeersdeelnemer (zoals een fietser of voetganger) extra bescherming. In de wet staat dat:

  • De automobilist in principe aansprakelijk is voor de schade bij een aanrijding met een fietser.
  • De fietser minimaal 50% van de schade vergoed krijgt, zelfs als er sprake is van eigen schuld bij de aanrijding.
  • Bij fietsers jonger dan 14 jaar is de automobilist altijd volledig aansprakelijk, zelfs als het kind een verkeersfout maakt.

Let op: dit betekent niet dat een fietser nooit aansprakelijk kan zijn. Er zijn situaties waarin de fietser zelf (deels) schuld heeft aan het ongeval.

Wanneer is de automobilist volledig aansprakelijk?

In de meeste gevallen is de automobilist volledig aansprakelijk, bijvoorbeeld als:

  • De fietser zich aan de verkeersregels heeft gehouden.
  • De automobilist geen voorrang verleende, te hard reed of afgeleid was.

In deze situaties moet de bestuurder de volledige schade van de fietser vergoeden.

Wanneer kan een fietser (deels) aansprakelijk zijn?

In sommige gevallen kan een fietser deels schuldig worden gesteld voor het verkeersongeval. Dit wordt eigen schuld genoemd. U bent als fietser aansprakelijk als u:

  • Door rood rijdt of geen voorrang verleent.
  • Plotseling oversteekt zonder te kijken.
  • Fietst zonder licht in het donker.
  • Onder invloed bent van alcohol of drugs.

Wat betekent dit voor de schadevergoeding? Bij eigen schuld kan de schadevergoeding lager uitvallen, afhankelijk van de mate van schuld. Toch krijgt een fietser in de meeste gevallen nog steeds een deel van de schade vergoed (minimaal 50%).

beginsel volledig aansprakelijk fietser aangereden door auto

Schadevergoeding na een aanrijding op de fiets

Wanneer je als fietser aangereden bent door een auto kan dit grote gevolgen hebben. Naast lichamelijk letsel en emotionele impact, brengt het vaak ook financiële schade met zich mee. Wie vergoedt de schade en hoeveel schadevergoeding kunt u na een aanrijding op de fiets krijgen? Bij letselschade maken we onderscheid tussen materiële en immateriële schade:

  • Materiële schade is de schade die u direct in geld kunt uitdrukken.
  • Immateriële schade omvat pijn, psychisch leed en verlies van levenskwaliteit. Hiervoor ontvangt u smartengeld.

Materiële schade bij aanrijding fiets

Wanneer u als fietser aangereden bent kan dit leiden tot verschillende kosten. Deze materiële schade kan worden verhaald op de tegenpartij. Denk aan:

  • De schade aan uw fiets. Is uw fiets total loss of moet deze gerepareerd worden? De kosten hiervoor kunnen worden verhaald op de tegenpartij.
  • Medische kosten. Denk aan uitgaven voor de huisarts, fysiotherapie, medicatie of ziekenhuisbezoeken. Deze kosten kunnen onderdeel zijn van uw letselschadevergoeding.
  • Reiskosten. Moet u naar het ziekenhuis of een specialist? Ook deze kosten tellen mee in uw schadevergoeding.
  • Inkomensverlies. Kunt u door uw letsel tijdelijk niet werken? Dan heeft u recht op een vergoeding voor misgelopen inkomsten.
  • Kapotte persoonlijke bezittingen. Schade aan uw telefoon, kleding of bril wordt ook vergoed.

Immateriële schade (smartengeld) aanrijding fiets

Naast de financiële gevolgen kan een fietsongeval ook een grote impact hebben op uw welzijn. Smartengeld is bedoeld als vergoeding voor de emotionele en psychische schade die u door het ongeval oploopt. U heeft recht op smartengeld als u:

  • Langdurige pijn of lichamelijke beperkingen ervaart.
  • Psychische klachten ontwikkelt, zoals angst om opnieuw te fietsen.
  • Uw hobby’s of werk niet meer kunt uitvoeren zoals voorheen.

De hoogte van het smartengeld verschilt per situatie. Hoe ernstiger het letsel en hoe groter de impact op uw leven, hoe hoger de vergoeding.

Hoe wordt de hoogte van de schadevergoeding bepaald?

Niet iedereen krijgt hetzelfde bedrag aan schadevergoeding. De uiteindelijke hoogte van de vergoeding hangt af van meerdere factoren:

  • De ernst van het letsel. Hoe zwaarder het letsel, hoe hoger de schadevergoeding.
  • De duur van het herstel. Hoe langer het herstelproces, hoe groter de schadeposten.
  • De impact op uw dagelijks leven. Kunt u nog werken, sporten of sociale activiteiten uitvoeren?
  • Bewijsmateriaal. Hoe beter u uw schade kunt aantonen met medische rapporten en facturen, hoe sterker uw claim.

Bent u als fietser aangereden door een auto en heeft u letselschade opgelopen? Dan kan de schadevergoeding hoger uitvallen. In sommige gevallen wordt ook rekening gehouden met toekomstige schade, zoals verlies van arbeidsvermogen of extra medische kosten in de toekomst. Een letselschade advocaat kan helpen om uw schade te verhalen en ervoor zorgen dat u de maximale schadevergoeding ontvangt.

schadevergoeding fietser aangereden door auto

Hoe claimt u letselschade na een aanrijding?

Na een aanrijding met een auto kan het claimen van een schadevergoeding een complex proces zijn. Hoe zorgt u ervoor dat u krijgt waar u recht op heeft? En hoe voorkomt u dat de verzekeraar van de tegenpartij uw claim afwijst of een te laag bedrag uitkeert?

Om een sterke zaak te hebben, is het belangrijk om voldoende bewijs te verzamelen, de tegenpartij aansprakelijk te stellen en uw schade correct te berekenen. Volg deze vier stappen om uw schadevergoeding te claimen en de maximale schadevergoeding te ontvangen:

  1. Verzamel bewijs van het ongeval
  2. Stel de tegenpartij aansprakelijk
  3. Bepaal uw schade en dien een claim in
  4. Onderhandelen met de verzekeraar
letselschade vergoeding claimen fietser aangereden door auto

1. Verzamel bewijs van het ongeval

Om een succesvolle schadeclaim in te dienen, is bewijs cruciaal. Dit voorkomt discussies met de verzekeraar van de bestuurder van de auto en versterkt uw claim. Verzamel na uw fietsongeval het volgende bewijs:

  • Maak foto’s van de situatie, uw fiets na de aanrijding, de auto, eventuele remsporen en uw verwondingen.
  • Noteer gegevens van de tegenpartij, zoals naam, kenteken en verzekeringsmaatschappij.
  • Verzamel getuigenverklaringen. Onafhankelijke getuigen kunnen uw verhaal ondersteunen, vooral als u als fietser aangereden bent en de aansprakelijkheid ter discussie staat.
  • Vraag medische documenten op. Bezoek een arts en zorg voor een medisch rapport als bewijs van uw letselschade.

Tip: hoe meer bewijs u heeft, hoe sterker uw schadeclaim. Bewaar ook bonnetjes van gemaakte kosten, zoals medicijnen of taxiritten naar het ziekenhuis.

2. Stel de tegenpartij aansprakelijk

Zodra u voldoende bewijs heeft verzameld, moet de tegenpartij officieel aansprakelijk worden gesteld. U kunt hiervoor zelf een brief (aansprakelijkstelling) sturen of een letselschade advocaat kan dit namens u doen.

Let op: verzekeraars proberen vaak de schadevergoeding te beperken of aansprakelijkheid te betwisten. Daarom is het verstandig om juridische hulp in te schakelen. Een advocaat kan de aansprakelijkheid erkend krijgen en voorkomt dat u benadeeld wordt.

3. Bepaal uw schade en dien een claim in

Om uw schadevergoeding te claimen, moet u een duidelijk overzicht maken van alle kosten die u heeft gemaakt en mogelijk nog gaat maken.

  • Materiële schade. Hieronder vallen kosten zoals de reparatie of vervanging van uw fiets, medische kosten, reiskosten en inkomensverlies.
  • Immateriële schade. Hieronder vallen kosten zoals de vergoeding voor pijn, leed en verminderde levensvreugde (smartengeld).

Bij een ernstig fietsongeval kunnen ook toekomstige kosten worden vergoed, zoals langdurige medische behandelingen of aanpassingen in huis.

Heeft u moeite met het berekenen van uw schade? Een letselschade jurist kan dit voor u doen, zodat u niets over het hoofd ziet. Neem contact op met Bewust letselschade advocaten en laat ons u helpen!

4. Onderhandelen met de verzekeraar

Nadat uw schadeclaim is ingediend, zal de verzekeraar van de tegenpartij de zaak beoordelen. Dit proces kan enkele weken tot maanden duren. Soms kan de verzekeraar proberen minder uit te keren dan waar u recht op heeft. Let goed op de volgende punten bij de onderhandelingen:

  • Ga niet direct akkoord met het eerste voorstel. Verzekeraars bieden vaak een te laag bedrag aan.
  • Controleer of álle schadeposten zijn meegenomen. Dit voorkomt dat u kosten zelf moet betalen.
  • Laat een letselschade advocaat meekijken om uw recht te waarborgen.

Heeft de tegenpartij aansprakelijkheid erkend, maar betaalt de verzekeraar te weinig? Dan kan een letselschade jurist helpen om uw schade te verhalen en ervoor zorgen dat u de maximale schadevergoeding ontvangt.

fiets ongeval schadevergoeding claimen

Hulp van Bewust Letselschade Advocaten

Een aanrijding op de fiets kan veel vragen oproepen. Hoe claimt u een schadevergoeding? Wat als de verzekeraar moeilijk doet? En krijgt u wel het bedrag waar u recht op heeft?

Veel slachtoffers merken pas tijdens het proces hoe complex een letselschadezaak kan zijn. Verzekeraars proberen uitkeringen zo laag mogelijk te houden en kunnen zelfs de aansprakelijkheid betwisten. Zonder juridische hulp loopt u het risico dat u niet de volledige schadevergoeding ontvangt.

Bij Bewust Letselschade Advocaten zorgen we ervoor dat dit niet gebeurt. Wij nemen het hele proces uit handen, stellen de tegenpartij aansprakelijk en zorgen ervoor dat u krijgt waar u recht op heeft. Onze juridische bijstand is in de meeste gevallen gratis, omdat de kosten vaak verhaald kunnen worden op de tegenpartij.

De voordelen van Bewust Letselschade Advocaten

  • Maximale schadevergoeding. Wij zorgen ervoor dat u niet te weinig krijgt uitgekeerd.
  • Gratis juridische bijstand. In de meeste gevallen verhalen we de kosten op de aansprakelijke partij.
  • Volledige begeleiding. Van de tegenpartij aansprakelijk stellen tot schadeclaim, wij regelen alles voor u.
  • Second opinion mogelijk. Twijfelt u over uw huidige belangenbehartiger? Wij kijken met u mee.
  • Snelle afhandeling. Wij zorgen dat uw zaak efficiënt wordt opgepakt, zodat u niet onnodig lang hoeft te wachten.

Wilt u zeker weten dat uw schade goed wordt verhaald en dat de tegenpartij de aansprakelijkheid erkent? Neem vandaag nog contact met ons op voor gratis juridisch advies!

Veelgestelde vragen over aanrijding fietser auto

Neem contact op