Het komt regelmatig voor: een aanrijding van een fietser door een auto. Zo’n verkeersongeval leidt vaak tot letselschade bij de fietser. De automobilist is beter beschermd in zijn voertuig. De automobilist rijdt daarnaast meestal harder. Hij kan dan ook met zijn voertuig meer schade aanrichten dan een fietser. Wordt hiermee rekening gehouden bij het vaststellen van de letselschade?
Het antwoord op de vraag is: ja. Hiervoor heeft de Hoge Raad de 50%-regel ontwikkeld. Deze geldt als een auto een aanrijding heeft met een:
De letselschade van de fietser of voetganger wordt dan in ieder geval voor 50% vergoed. Dit is slechts anders wanneer er sprake was van:
Van overmacht, opzet of bewuste roekeloosheid is vrijwel nooit sprake.
Soms hebben beide partijen een fout gemaakt, bijvoorbeeld:
De fietser heeft dan ook eigen schuld aan het ontstaan van het verkeersongeval. Desondanks wordt de letselschade voor minimaal 50% vergoed. Ook wanneer de fout voor meer dan 50% heeft bijgedragen aan het ongeval.
Het is dus mogelijk dat:
Ja, dat kan. Namelijk door het doen van een beroep op de billijkheidsorrectie. De 50% vergoeding kan worden vermeerderd vanwege bijvoorbeeld:
Is de fietser jonger dan 14 jaar? Dan geldt de 100%-regel. De letselschade moet dan in beginsel altijd volledig worden vergoed. Ook als het kind eigen schuld heeft.
Bent u op de fiets of te voet aangereden door een auto? En hebt u daarbij letselschade opgelopen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek.
De letselschade advocaten van Bewust Letselschade Advocaten zijn werkzaam in de regio’s:
Neem contact op