Hoe graag we ze ook om ons heen hebben, dieren kunnen onberekenbaar zijn. Helaas veroorzaken dieren regelmatig letselschade. Het gaat bijvoorbeeld om:

  • een hond die iemand bijt
  • een paard dat iemand trapt
  • een paard dat op hol slaat en zo een ongeval veroorzaakt

Het kan echter ook zijn dat iemand schrikt van een dier en zo letsel oploopt. Bijvoorbeeld een fietser die moet uitwijken voor een loslopende hond. Daardoor kan de fietser ten val komen of met iemand in botsing komen. Heeft u letselschade opgelopen waar een dier bij betrokken is? Lees dan verder of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Bel 040-369 0 169 of mail naar info@bewustlsa.nl.

Wie is aansprakelijk bij letselschade door een dier? 

De eigenaar van een dier is aansprakelijk voor schade die het dier veroorzaakt. Hiervoor verleent een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) meestal dekking. 

Niet alle mensen hebben een AVP, maar de meesten gelukkig wel. De aansprakelijkstelling moet dan wel naar de eigenaar van het dier worden gestuurd. Deze dient de aansprakelijkstelling dan te melden bij de AVP-verzekeraar. De verzekeraar handelt de kwestie vervolgens verder af. Het levert voor de dierenbezitter dus geen extra kosten op. 

In de meeste gevallen waarin een dier direct of indirect letsel toebrengt aan een persoon komt er geen politie aan te pas. Het is dan dus belangrijk dat u of een familielid of vriend van u zo snel mogelijk bewijs van het ongeval of de aanval verzamelt. Noteert u bijvoorbeeld de gegevens van de eigenaar van het dier voordat deze zijn weg vervolgt. Noteer ook de gegevens van getuigen en maak foto’s (op uw telefoon) van het letsel en het dier. Als de omgeving een grote rol heeft gespeeld bij het ontstaan van het ongeval (bijvoorbeeld als een fietser plots moet uitwijken voor een rennende hond kort voor een onoverzichtelijke bocht en daardoor botst met een tegenligger), maakt u hier dan ook foto’s van. 

Heeft u letselschade opgelopen door een dier? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. 

Als u letsel oploopt door een wild dier (bijvoorbeeld door een zwijn dat plots oversteekt, waardoor u met uw auto in de vangrail beland) dan zijn de kansen op het verhalen van uw schade kleiner. Ook dan adviseren wij u echter graag. 

Ons werkgebied Eindhoven Tilburg Breda Den Bosch