Letselschade dieren

Hoe graag we ze ook om ons heen hebben, dieren kunnen onberekenbaar zijn. Helaas komt letselschade door dieren regelmatig voor. 

Heeft u letselschade opgelopen waar een dier bij betrokken is? Lees dan verder of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

[CTA]

Letselschade dieren

Verschillende dieren veroorzaken wel eens letselschade. De dieren die het vaakst voor letselschade zorgen zijn paarden en honden.

Letselschade door paard

Paarden zorgen regelmatig voor letselschade, niet alleen voor hun berijders maar ook voor anderen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een paard dat iemand trapt
  • een paard dat op hol slaat en zo een ongeval veroorzaakt
Letselschade dieren

Letselschade door hond

Honden veroorzaken helaas ook vaak letselschade. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

  • een hond die iemand bijt
  • een hond die iemand omvertrekt waardoor deze hard valt

Het kan echter ook zijn dat iemand schrikt van een hond (of een ander dier) en zo letsel oploopt. Bijvoorbeeld een fietser die moet uitwijken voor een loslopende hond. Daardoor kan de fietser ten val komen of met iemand in botsing komen.

letsel door dieren

Verkeersongeval met een dier

Paarden en honden hebben eigenaren die aangesproken kunnen worden als deze dieren een verkeersongeval veroorzaken.

Wilde dieren zoals herten en zwijnen hebben echter geen eigenaren. Veroorzaken deze wilde dieren een verkeersongeval? Dan is er dus geen andere partij die aansprakelijk gesteld kan worden. Wel kunt u dan vrijwel altijd een beroep doen op uw Schade Verzekering Inzittenden (SVI). Als u deze verzekering tenminste heeft afgesloten. Deze vergoedt dan de letselschade die u door het verkeersongeval heeft opgelopen.

Wie is aansprakelijk bij letselschade door dieren? 

De eigenaar van een dier is aansprakelijk voor schade die het dier veroorzaakt. Hiervoor verleent een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) meestal dekking. 

Niet alle mensen hebben een AVP, maar de meesten gelukkig wel. De aansprakelijkstelling moet dan wel naar de eigenaar van het dier worden gestuurd. Deze dient de aansprakelijkstelling dan te melden bij de AVP-verzekeraar. De verzekeraar handelt de kwestie vervolgens verder af. Het levert voor de dierenbezitter dus geen extra kosten op. 

Bewijs verzamelen

In de meeste gevallen waarin een dier direct of indirect letsel toebrengt aan een persoon komt er geen politie aan te pas. Het is dan dus belangrijk dat u of een familielid of vriend van u zo snel mogelijk bewijs van het ongeval of de aanval verzamelt.

Tips bij letselschade door dieren

Noteert u bijvoorbeeld de gegevens van de eigenaar van het dier voordat deze zijn weg vervolgt.

Noteer ook de gegevens van getuigen en maak foto’s (op uw telefoon) van het letsel en het dier.

Als de omgeving een grote rol heeft gespeeld bij het ontstaan van het ongeval, maakt u hier dan ook foto's van. Een voorbeeld hiervan is als een fietser plots moet uitwijken voor een rennende hond, kort voor een onoverzichtelijke bocht en daardoor botst met een tegenligger. 

Juridische hulp bij letselschade door dieren

Heeft u letsel opgelopen door een dier? Neemt u dan contact op met onze letselschade advocaat in Eindhoven. Wij denken met u mee over het te verzamelen bewijs. Ook kunnen wij, de eigenaar van het dier voor u aansprakelijk stellen.

Als de aansprakelijkheid erkend wordt of komt vast te staan, dan zal uw letselschade vergoed worden door de eigenaar van het dier of zijn verzekeraar. De kosten voor onze juridische hulp worden dan ook door de tegenpartij vergoed.

Wij zullen in overleg met de tegenpartij kijken wat u aan hulp tijdens uw herstel nodig heeft. Ook zullen wij uitwerken wat u aan schadevergoeding dient te ontvangen.

[CTA]

De schadevergoeding na letsel door dieren

De letselschadevergoeding omvat een vergoeding van:

  • materiële schade
  • immateriële schade (smartengeld)

Het duurt meestal geruime tijd voor de totale schadevergoeding is vastgesteld. Tussentijds worden er door de aansprakelijke partij echter voorschotten op de uiteindelijke schadevergoeding betaald. Daarmee voorkomen we dat u in de financiële problemen komt.

Materiële schade na letsel door dieren

Materiële schade is schade die u voelt in uw portemonnee doordat u meer kosten en/of minder inkomsten heeft vanwege het letsel. U kunt hierbij denken aan:

  • kosten in verband met een ziekenhuisopname
  • reiskosten in verband met bezoeken aan artsen en therapeuten
  • medische kosten die niet (volledig) vergoed worden door de zorgverzekeraar
  • huishoudelijke hulp (ook als een familielid of vriend uw huishoudelijke taken onbetaald van u overneemt)
  • verlies van arbeidsvermogen (gemiste inkomsten)

Immateriële schade (smartengeld) na letsel door dieren

Het smartengeld is het deel van de schadevergoeding dat is bedoeld om de pijn, het verdriet en de ellende van het gebeurde wat te verzachten. Voor de hoogte van het smartengeld is o.a. van belang

  • hoe oud u bent
  • hoeveel behandelingen u heeft moeten ondergaan en hoe belastend deze voor u waren
  • op welke terreinen u beperkt was of nog steeds bent
  • hoe lang u de gevolgen heeft ervaren of nog zult ervaren
  • Er wordt naar de omstandigheden van het geval gekeken maar ook gezocht naar een uitspraak van een rechter in een vergelijkbare zaak. Deze uitspraken zijn verzameld in de Smartengeldgids van de ANWB.
letselschade door dieren

Heeft u letselschade opgelopen door een dier?

Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag bij het verhalen van de letselschade veroorzaakt door een dier. Bel 040-369 0 169 of mail naar info@bewustlsa.nl.

Regio's Eindhoven, Den Bosch, Tilburg en Breda

De letselschade advocaten van Bewust Letselschade Advocaten zijn werkzaam in de regio's:

Ons werkgebied Eindhoven Tilburg Breda Den Bosch